Skip to content

Преку проект за прекугранична соработка Куманово и Врање ќе добијат 310.000 евра за набавка на специјализирани возила

ДАТУМ

декември 7, 2023

Категории

Јавните претпријатија “Водовод“ од Куманово и Врање ќе набават специјализирани возила со  кои ќе ја зголемат ефикасноста на услугите, но и заштитата на животната средина.

Возилата ќе бидат набавени во рамки на  ИПА 2 програмата  на Европската Унија за прекугранична соработка помеѓу Србија и Македонија , преку проект вреден 310 илјади евра, кој денеска беше промовиран во Куманово.

Планирано е кумановски Водовод да добие цистерна каква што не е набавена од 1996 година, за да се справи со најголеми предизвици со кои се соочува. Тоа се поројните дождови, при што атмосферските води се вклучуваат во фекалната канализација и доаѓа до излевање на улиците или нивно  враќање во куќите.

„Нашето претпријатие ќе добие канал џет-цистерна под притисок која ќе служи за прочистување на атмосферска и фекална канализација,со што се надеваме дека ќе ја подобриме услугата кон граѓаните.Со ова цистерна ќе можеме брзо и ефикасно да реагираме при поројни дождови, а тоа е и намената и целта на проектот“, истакна директорот Оливер Стојмановски.

Канал-џет цистерната е 5 тонска, односно со капацитет од 5.000 литри за да може да влезе во помалите и потесните улици. Моќноста е 4-5 бари пристисок, што е сосема доволно за извршување на функцијата.

Колегите од ЈП„Водовод“ од  Врање истакнаа дека  имаат одлична соработка со кумановското претпријатие и размена на искуства.

„ Ние аплициравме за градежна машина ИЦБ која ќе се користи за продолжување на постоечката и изградба на нова канализациска мрежа, како и за заштита од евентуални поплави. Вредноста е некаде 105 илјади евра, грантот покрива 85% од износот, додека остатокотод 15 % ќе биде на товар на нашето претпријатие“, посочи  Наташа Димитријевиќ,  финансиски директор  на ЈП Водовод Врање.

Овие активности се дел од проектот „Зајакнување на меѓуграничната соработка меѓу Македонија и Србија со заедничка цел подобрување на животната средина“ , кој го спроведува Центарот за развој на североисточниот плански регион, а имплементацијата е 12 месеци. Со негова реализација ќе се  зголемат капацитетите за процена на ризик и интервенција при катастрофи. Тоа ќе се постигне со подобрување на капацитетите на системот за навремено и ефикасно менаџирање во криза, природни катастрофи, заштита на човечки животи и имот и одржлива соработка во меѓуграничниот регион.

извор

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy