Skip to content

Пешачка патека до Осоговскиот манастир и реконструкција на пожарната во Куманово приоритети на Регионалниот форум во заедницата

ДАТУМ

декември 1, 2023

Категории

Изградбата на пешачка патека до манастирот „Свети Јоаким Осоговски“ кај Крива Паланка доби најголема поддршка од учесниците на Регионалниот форум во заедницата, што го спроведе Центарот за развој на Североисточниот плански регион, во рамки на проектот „Одржлив и инклузивен рамномерен регионален развој- фаза 2“.

Проектот е дел од предлозите за обезбедување финансиска поддршка од Бирото за регионален развој (БРР) и Министерството за локална самоуправа (МЛС) за периодот 2024/2025 година.

Од вкупно 9 концепт решенија, според приоретизацијата на учесниците, на второ место се најде реконструкција на објектот на Противпожарната единица во Куманово и адаптација на старата амбуланта за Противпожарниот дом од Старо Нагоричане.

Според идентификуваните проблеми за Општина Куманово беа развиени и концепт предлозите: подобрување на инфраструктурата во Бислимската клисура, подобрување на условите за развој на регионалниот училишен спорт – спортска сала на ОУ„ Крсте Мисирков“ и обезбедување на опрема за намалување на загубите за вода.

На листата на предложени концепти беа уште изградбата на пат во село Опила, Ранковце, реконструкција на патен правец кон Калин Камен, Крива Паланка, доизградба на културен дом во село Матејче Липково и изградба наforum крак од ул. Вера Јоциќ во Кратово.

На потег е Советот на Североисточниот плански регион, кој ќе ја утврди конечната листа на приоритетни проекти со кои ќе се аплицира за поддршка од Програмата за регионален развој.

Проектот „Одржлив и инклузивен рамномерен регионален развој “ го реализираат БРР и МЛС со поддршка на Швајцарската агенција за развој и соработка.

 

Извор https://kumanovonews.mk/vesti/pesacka-pateka-do-osogovskiot-manastir-i-rekonstrukcija-na-pozarnata-vo-kumanovo-prioriteti-na-regionalniot-forum-vo-zaednicata?fbclid=IwAR1-JAQRE0V6xk1Ivlc4CSmXKROQ1scUt1QTFhHoESzJfP9yI9MWMOY17AY

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy