Skip to content

Проектот за прекугранична соработка ги отвора вратите на иновативниот туризам меѓу Куманово и Ќустендил

ДАТУМ

ноември 9, 2023

Општина Куманово во партнерство со Општина Ќустендил, по програмата за прекугранична соработка со Република Бугарија, го имплементира проектот “Подобрување на туристичкиот потенцијал во Ќустендил и Куманово преку модерна визија за регионите” број CB006.2.22.128

Проектот започна на 22.09.2022 со траење од 12 месеци.

Вредноста на ЕУ ко-финансирање на проектот изнесува 83.199.84 евра. Вредноста на ко-финансирање од страна на Министерството за локална самоуправа на Република Северна Македонија изнесува 14.682,34 евра.

Главните активности вклучуваат:

  1. Систематизација и структурирање на туристичката база во прекуграничниот регион Ќустендил – Куманово – структурната база на податоци е дизајнирана да обезбеди одржлива конкурентност на регионот Ќустендил-Куманово како туристичка дестинација, за поддршка на одржливиот развој на туристичката индустрија;
  2. Мапирање со визуелизација на просторните информации вклучени во создадената прекугранична туристичка база – воспоставеното туристичко мапирање на прекуграничниот регион ќе придонесе за обезбедување информации за туристичкиот сектор во прекуграничниот регион Ќустендил – Куманово;
  3. Создавање и визуелизација на заедничка прекугранична 3D интерактивна туристичка платформа – ќе ги презентира прекуграничните знаменитости на регионот на нестандарден начин;
  4. Изработка на прекуграничен маркетинг микс – ќе генерира и шири повеќе информации за различниот туристички потенцијал и снабдување во прекуграничниот регион Ќустендил – Куманово, со користење на ефективни современи средства и техники за постигнување на туристичките пазари;
  5. Организација на прекугранични инфо тури со тур-оператори на водечки агенции, туристички агенции и новинари;
  6. Организација на туристички форум “Прекуграничен идентитет и глобален туризам”;
  7. Информирање и публицитет;

За повеќе информации, Ве покануваме да го посетите Балкан Бордер Туризам.

Исто така, документот со маркетинг стратегијата која е срцето на овој проект, може да го преземете тука.

Заедно, Ќустендил и Куманово отвараат нова страница во прекуграничниот туризам, понудувајќи модерни и иновативни решенија за сите посетители и деловни субјекти во овој регион.

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy