Skip to content

Програмата ReLOaD2 ќе поддржи четири проекти во Куманово (ВИДЕО)

ДАТУМ

јули 10, 2023

Категории

Уредување, промоција и заштита на Бислимската клисура“, „Планинарска инфраструктурна основа за туризам и здрави навики“,„Спортски можности за сите“ и „Жени за одржлив економски развој преку рурален туризам“  се четирите проекти кои што поддржани во рамките на Регионалната програма за локална демократија во Западен Балкан 2 ( ReLOaD2), финансирана  од Европската Унија, која ја имплементира Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП), додека Општина Куманово е корисник на средствата. Вредноста на доделените грантови изнесува околу 4,2 милиони денари, од кои 871 илјади денари односно 21%  се учество на општината. Оваа програма се имплементира преку Одделението за стратешко планирање, креирање политики, следење и ЛЕР.

Од расположивите грант средства, најголем дел односно околу 1,7 милиони денари се доделени  на проектот „ Уредување, промоција и заштита на Бислимската клисура“ на Здружението Народен Универзитет, ЛАГ АБЕР 2015 и Фондација за развој на мали и средни претпријатија. Целта на проектот се активности за зголемена туристичка понуда на Бислимската Клисура, нејзина еколошка заштита, учество на локалното население во туристичката понуда и промоција и иновативни техники за дигитализирање на содржините. Очекуван резултат е зголемен број на посетители за 30% во наредните 5 години.

На здружението на планинари и заштита на планината „Козјак 2013“(ЗПЗП) ќе му бидат доделени 1,3 милиони денари кои ќе ги потрошат за проектот „Планинарска инфраструктурна основа за туризам и здрави навики“. Со проектот ќе се идентификуваат, систематизираат и уредат 30 км. планинарски патеки, ќе обезбедат услови за адреналински туризам, ќе се едуцираат над 2000 ученици, а истовремено ќе се организираат и планинарски акции, еколошки тури и ќе засадат 1500 садници. Главна цел е 15.000 млади лица и останати категории на граѓани од Куманово да спортуваат на отворено и да  поминуваат повеќе време во природа.

Спортскиот младински клуб „Динамик“ и Планинскиот велосипедски клуб „Оксижендшк“  се поддржани со 545 илјади денари за проектот „Спортски можности за сите“. Целта е да им се овозможи на лицата со попреченост да учествуваат во рекреативни спортски активности  за подобрување на квалитетот на нивниот живот низ примена на нови, иновативни идеи за учење и унапредување на нивното ментално и физико здравје .

За  проектот „Жени за одржлив економски развој преку рурален туризам“ на Здружението за поттикнување на локален и рурален развој „Ума Сто“ и Здружението за креативен одржлив развој „Дива перуника“ од Скопје  се наменети 542 илјади денари. Директни корисници на проектот се жители на селата Умин Дол, Ново Село и Пчиња. Посебен акцент е ставен на невработените жени, кои имаат потреба од обука и менторство за стекнување со основни познавања од областа на рурален туризам.

Главна цел на ReLOaD2 програмата е зајакнување на партнерството помеѓу локалните власти и граѓанското општество, со што ќе се придонесе за поголемо граѓанско и младинско учество во процесите на носење одлуки.

текстот е преземен од ТВ ПЛУС

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy